Забавления и игри за детски рожден ден, тържество и парти

Забавленията по време детски рожденни дни, тържества и партита  играят съществена роля допринасяща за празничната атмосфера. Ние залагаме на игрови дейности с възпитателна и образователна цел. Именно в игрите се проявяват лидерските умения у децата,  дори и в най ранна детска възраст.  Заровени сред пъстрия свят от весели и полезни занимания,  се възпитават  и стимулират качества като: състезателен дух, физическа активност, дисциплинираност, комуникативност и т.н.
За да  направите най-щурия купон не е необходимо да влагате много средства, по-скоро разгърнете въображението си и експериментирайте. Много игри се реализират с подръчни материали (картон, хартия, въже, балони, метли, моливи, маски, шапки, шалове, ластици). Важно е заниманията да са съобразени с възрастовите особености и интереси на малчуганите, както и да има умерена последователност на активни, с пасивни игри, за да може децата да са в кондиция през цялото време. Нека споменем и необходимостта от подаръци и награди (свирки, бонбони, значки, стикери на любим герои).
Предлагаме ви шарена мозайка от забавни предложения за детски игри, подходящи както за външни условия така и за големи помещения.

ЦВЕТОТЪРСАЧИ

Играта може да се играе от всякакви възрасти и е особено подходяща за деца, които учат цветовете. Пуснете музика и танцувайте с малчуганите. Когато кажете стоп или спрете музиката, веднага кажете произволен цвят. Децата на свой ред трябва да  хванат предмет със съответния цвят. Тези, които  не се справят с намирането на цветовете - изгарят и  се присъединяват към екипа на журито.

ПУКАЩИ ДУПЕТА

Играта се провежда с минимум двама участници и е подходяща за всякакви възрасти. На всички деца се раздава по един  надут балон, като целта е участниците да спукат балоните с дупета (сядайки върхи тях). Победител е този, който първи е спукал балона. За да пробудите по-голям интерес у малчуганите, може да скриете по един бонбон вътре в балоните още преди да ги надуете.

ЛИМБО

Играта е подходяща както за деца (над 3 години), така и за възрастни. Необходими са лента или въже (2-3м. дължина) и подходяща музика. Двама от участниците държат въжето  на едно ниво и определена височина, а останалите играчи преминават под него танцувайки без да го докосват. Играчите, държащи въжето периодично променят височината му, а с това се повишава както трудността на преминаване така и забавлението. Онези участници, които преминавайки докоснат въжето са вън от играта. Победител е този, който остане последен.

ЛЕТЯЩО КИЛИМЧЕ

Играе се от минимум двама души. Необходимо  е голямо парче плат, което ще е вашето  летящо килимче (може да се замести с покривка за маса или голям квадратен шал). Всички участници държат летящото килимче с две ръце  и  се  подреждат на симетрично разстояние един от друг. Върху опънатото килимчето се поставят 4-5 предмета (може плюшени играчки, балони). Играчите подскачайки в синхрон повдигат килимчето за да полети. Целта е предметите  да не падат на земята а играчите да се стремят да ги улавят с килимчето след всеки „полет”.  За по-голяма сложност увеличавайте броя на предметите след всеки скок.

РАЗВАЛЕН ТЕЛЕФОН

Подходяща за деца над 5 години. Играе се от минимум 4-5 деца. Играчите се подреждат един до друг в редица или кръг. Първото дете измисля дума и я казва тихо  на играча до него, като той на свой ред подшушва онова което е чул на следващия.  Когато думата стигне до последния играч той казва онова,  което е чул на глас. Обикновено думата при последния играч, няма нищо общо с оригинала. След което всяко дете споделя онова което е чул и се установява от къде идва грешката. Детето - предало грешна дума става последен в редицата.

ТОПЛО - СТУДЕНО

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 2 деца. Играчите избират предмет, като  целта е след като бъде скрит да се открит по-скоро.  Играча скрил предмета казва „топло”, когато останалите са близо до скривалището и „студено”, когато са далеко.  Детето открило предмета е следващия, който трябва да го крие.

БАЛАНС

Подходяща за деца над 5 години. Играе се от минимум две деца. На всички играчи се раздават еднакви предмети ( книги ), като целта е  да могат да ги задържат на главите си възможно най-дълго време. Играча задържал най дълго време предмета на главата си (без да си помага с ръце)е победител.

ДЪРПАНЕ С ВЪЖЕ

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 4 деца. Играчите се разделят на отбори с равен брой участници. Необходимо е въже с дължина минимум 2 метра. Определя се гранична линия между двата отбора. Всеки от отборите получава по един край от въжето. Целта е дърпайки се с въжето отборите да не преминават граничната  линия. Отбора преминал граничната линия губи играта.

БЛИЗНАЦИ

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 8 деца. Играчите се разделят на отбори с равен брой участници. Необходими са ластици (по еластични от тези за коса) или връзки (може и за обувки). Двата отбора стартират от едно и също място по едно и също време. Първите двама играчи от всеки отбор със завързани крачета, стартират надбягване с двойката от другия отбор. Целта е да стигнат до определено място, след което да се върнат при съотборниците си по-същия начин, които на свой ред трябва да направят същото. Играта продължава докато и последните играчи от отбора  се завърнат при останалите.

БАЛОНИАДА

Подходяща за деца над 4  години. Играе се от минимум 4 деца. Играчите се разделят на отбори с равен брой участници. За играта са необходими въже или лента (дължина 2 метра) и няколко балона. Въжето може да се закрепи на височина не по-висока от тази на децата, а ако  няма такива условия двама от играчите държат въжето.  Отборите се разпределят от двете страни на въжето. Балоните се включват в играта, като целта е прехвърляйки ги над въжето да се задържат по-дълго в  противниковия отбор.
 


© Акварело. Парти агенция за щури детски партита и рожденни дни.